Xavier Flotats, professor a l’ETSEA de Lleida de 1982 a 2005, ha rebut el Premi Trajectòria per part del Clúster de la Bioenergia de Catalunya

Descargar pdf
Premi X Flotats
Xavier Flotats amb la Consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà. Foto: Clúster de la Bioenergia a Catalunya (CBC)

El passat 18 de maig de 2023 el Clúster de la Bioenergia de Catalunya (CBC) va celebrar al Museu de la Ciència CosmoCaixa de Barcelona la I Nit de la Bioenergia: motor de la transformació ecològica, un esdeveniment que ha servit per a donar a conèixer les tendències i previsions del sector de la bioenergia com a vector cap a la descarbonització de l’economia, i per reconèixer les millors pràctiques desenvolupades a Catalunya a través del Premis de la Bioenergia. En la categoria del Premi a la Trajectòria ha resultat distingit el Dr. Xavier Flotats per la seva carrera professional centrada en la investigació, el desenvolupament i la divulgació del biogàs, essent una figura reconeguda tant a nivell català com a nivell internacional.

Xavier Flotats havia estat durant quasi 23 anys professor de l’ETSEA de Lleida, inicialment com a membre del departament de Matemàtica del 1982 al 1993 (primerament al si de la UPC i després de la UdL) i posteriorment del departament de Medi Ambient i Ciències del Sòl (de la UdL), essent qui va crear i dirigir el LEA (Laboratori d’Enginyeria Ambiental), un dels centres inicials de la Xarxa de Centres de Suport a la Innovació Tecnològica (actualment TECNIO), fins l’any 2005. Posteriorment va ser Director del GIRO Centre Tecnològic de 2005 a 2012, i Catedràtic d’Enginyeria Ambiental a la UPC des de 2009, on actualment és professor emèrit. 

La seva activitat acadèmica i professional s’ha centrat en la gestió i tractament de residus i subproductes orgànics, especialment digestió anaeròbia i recuperació de nutrients i la seva aplicació a dejeccions ramaderes, així com la modelització matemàtica de processos biològics de reducció de matèria orgànica i nutrients. Aquests treballs han donat lloc a 130 articles, dels quals uns 50 en revistes indexades; 120 llibres, capítols de llibres i proceedings editats amb ISBN; 125 presentacions en congressos i més de 350 conferències invitades a jornades tècniques i seminaris. Ha dirigit 108 projectes final de carrera o tesis de màster a la UdL i UPC i 13 tesis doctorals. Ha estat responsable de 26 projectes de recerca competitius, de 50 convenis o contractes i de més de 100 serveis d’assessorament a empreses i administració. Destaquen la direcció del projecte de planta de biogàs a la granja de porcs Mas El Cros (1981), que va ser Premi a l’Estalvi d’Energia de la Generalitat de Catalunya (2002) pels seus 20 anys d’operació i estalvi energètic, els convenis de recerca i assessorament que van donar lloc a la planta centralitzada de tractament de purins TRACJUSA de Juneda (Premi a la Innovació Tecnològica Agrària, 2004), o l’estudi de 2011 “Manure Processing Activities in Europe”, encarregat per la Direcció General de Medi Ambient de la Comissió Europea.

És membre de la IWA (International Water Association), del CMES (Col·lectiu per a un nou model energètic i social sostenible), de la Comissió de Canvi Climàtic i Economia Circular de l’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya, del Clúster de la Bioenergia de Catalunya, del comitè editorial de la revista internacional MDPI-Energies, i és membre d’honor d’AEBIG (Associació Espanyola de Biogàs). 

Més informació: Nota de Premsa del Clúster Bioenergia Catalunya